Aquest web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.
Més informació   |   X Tancar

Logo Mas Blanc
HCC-004458 CONTACTE Español
RESERVES T.93 844 24 67 · 601 600 690
Facebook Mas Blanc
Instagram Mas Blanc
MENÚ

Localització del mas

El Mas Blanc es troba situat al sud del terme municipal de Sant Martí de Centelles, abans d’arribar a l’indret del Racó de la Font, a l’est de la carretera C-1413b que, a grans trets, ressegueix el traçat de l’antic camí ral medieval i modern de Centelles a Sant Feliu de Codines. La casa es troba a recer del Turó de l’Antiga (859 m) que, com a continuació de la carena del Puig Fabregar (933 m), encercla el Racó de la Font o, com es diu en la documentació local antiga, Sant Martí del Racó.

Del mas Salgot al mas Blanc (c.1900-1925)

La propietat del mas Salgot passà, abans de l’any 1925, a Marià Planas Escubós. Aquest va morir l’any 1925 i, en formar l’herència de les seves filles, va separar el mas Salgot de la resta de finques que s’havien de vendre per formar l’heretament de les seves filles Maria Concepció i Júlia Planas Cabot. Per primera vegada documenten aquí el nom de “mas Blanc” per fer referència a la mateixa casa: “la finca Mas Salgot o Mas Blanch del termino de San Martin de Centellas”.
El nom de mas Blanch o Blanc, doncs, va conviure amb el tradicional de mas Salgot. És possible que es tracti d’una denominació derivada del color de la casa. Recordem que l’emblanquinament de les cases pairals era un recurs habitual de l’arquitectura tradicional com a mitjà per protegir el morter de calç que relligava els aparells constructius; a més, per disposició estatal de mitjans del segle XIX, fou obligatori l’emblanquinat de les cases de pagès. No hem trobat cap altre raó pel canvi de nom, que hauria estat facilitat pel fet que el cognom Salgot, en el tombant del segle XIX al XX, ja no s’associà més a la casa pel canvi de propietaris.
El mas, doncs, l’any 1925 passà a mans de Maria Planas Cabot, la qual també féu d’administradora del proper sanatori del santuari de Puig d’Olena durant els anys centrals del segle XX. En aquests anys posteriors a l’heretament del mas Salgot o Blanc per la Maria Planas es va consolidar la nova denominació de la casa fins al punt que el nom antic, d’origen medieval, gairebé va desaparèixer de la memòria. L’ús puntual de la casa com a complement del sanatori de Puig d’Olena, fundat durant la II República (1935), on s’estigueren coneguts lletraferits i artistes, refermà l’ús del nom, tal vegada més poètic. Màrius Torres fou, en aquest sentit, l’artista més conegut.
Després de la mort de Maria Planes, la propietat passà al bisbat de Vic, que hi va permetre l’erecció d’un institut de vida consagrada de dret diocesà, vinculat al bisbat de Vic i format per una petita comunitat de religioses.
Hostal Rural Mas Blanc

El mas Blanc a l’obra de Màrius Torres (1938-1942)

La funció del mas Blanc com a sanatori puntual va afavorir que se’n fes referència en articles de premsa i escrits literaris, redactats aquests darrers per persones que s’hi van estar o que es van estar al proper sanatori del Puig d’Olena, situat a 4 km en direcció a Sant Quirze. Aquest fou el cas del poeta català Màrius Torres (Lleida, 1910-Sant Quirze Safaja, 1942), que, mentre estigué ingressat al Puig d’Olena a partir de l’any 1938, hi féu breus estades d’un dia. L’any 1942, a causa de l’agreujament de la malaltia i per estar més còmode a la casa de la seva amiga Maria Planas, propietària de l’establiment del Puig d’Olena, hi restà durant 4 mesos. Durant aquests dies, hi musicà poetes provençals (Jofre Rudel, Peire Cardinal, Bernat de Ventadorn) i una poesia de Paul Verlaine, a més d’escriure-hi els seus darrers poemes. A l’interior del mas, a l’antiga sala, es conserva l’escriptori utilitzat per Màrius Torres, i, al davant del rellotge de sol que ocupa la façana de l’edifici a l’esquerra del mas, podem llegir-hi, sobre ceràmica, el poema que va dedicar a Maria Planes.

Veure més informació.

C-1413b km 10, 08592, St. Martí de Centelles - Veure mapa
POLÍTICA DE PRIVACITAT     |     AVÍS LEGAL